top of page
  • Poza scriitoruluiTenzi

Tot ce trebuie sa știi despre crioterapie

Actualizată în: 10 mar. 2021

Crioterapia este o alegere ideala pentru persoanele ce-si doresc o minte sănătoasă, într-un corp sănătos. Aceasta modalitate de terapie la frig este recunoscută si in randul marilor celebritati si atleti din intreaga lume, din multe motive. Crioterapia cu azot lichid are multe beneficii atat pentru sanatate, cat si pentru frumusețe.

În acest articol, vom discuta despre ce este crioterapia, care sunt tipurile de crioterapie, cum a apărut aceasta, și beneficiile sale. Îți dorești să afli cum iti poti imbunatatii și menține sănătatea corpului printr-o metoda non-invaziva si revoluționară? Haideți sa descoperim impreuna!

Ce este crioterapia?

criosauna
Criosauna

Crioterapia este o metoda terapeutica de vindecare și de întreținere a sănătății corpului, ce utilizează frigul. Aceasta terapie revoluționară a fost folosită de secole, chiar cu 400 de ani înainte de Hr, pe cand Hipocrate folosea zăpada și gheața pentru a ameliora durerile si inflamatiile. De asemenea, egiptenii utilizau crioterapia încă din anul 2500 înainte de Hr. Mergând înainte la timpuri mai actuale, în jurul anilor 1970-1980, medicii din întreaga lume au început sa se documenteze despre nenumăratele beneficii ale frigului asupra problemelor de sanatate, incepand cu migrenele, pana la diverse forme de cancer.


În special descoperirea lui Yamauchi a confirmat eficacitatea și importanța terapiei prin frig, atunci cand a reusit sa trateze cu success durerile reumatice a peste 2000 de pacienți într-un deceniu. Dar, lasand la o parte aceste descoperiri extraordinare, aceasta tehnologie a fost preluată și adusă către țările europene abia în anii 2000 de către un grup de cercetatori polonezi. Scopul inițial al integrării crioterapiei în randul terapiilor moderne a fost strict de a reabilita sportivii din punct de vedere fizic.


Crioterapia genereaza un mic soc termic la nivelul pielii, ce impune o scădere semnificativă a temperaturii într-un interval de timp foarte scurt. Acest șoc termic consta în trecerea temperaturii cutanate de la 34 grade C (fiind considerata o temperatura normala), la sub 15 grade C. Crioterapia este folosită în special în scopul reducerii simptomelor musculoscheletice, în scop antialgic, și pentru a reduce procesele metabolice locale și diverse inflamatii. Acasta metoda terapeutica este cunoscuta si sub numele de terapie prin frig, sau aerocrioterapie, și este foarte important să înțelegem care sunt tipurile de crioterapie, mai exact criosauna și criofanul.


Care sunt tipurile de crioterapie?


O prima ramura a crioterapiei este criosauna.


Criosauna

criosauna
Criosauna.2

Aceasta metoda de terapie prin frig constă în răcirea simultană a întregii suprafețe corporale într-un mediu gazos cu nitrogen lichid. Criosauna presupune expunerea întregului organism la temperaturi foarte scăzute, între -120 grade C și -180 grade C, pentru o perioada de la 1 la 3 minute. Criosauna este în fond opusul unei saune obișnuite, ce are loc la temperaturi extrem de ridicate.


Prin expunerea la asemenea temperaturi negative, atat corpul cat si mintea primesc beneficii importante pentru o functionare optima și sanatoasa. Criosauna este dovedita a fi utilă și recomandata pentru repararea leziunilor, pentru slabire, si chiar pentru cresterea imunitatii, un aspect extrem de important în special datorită contextului pandemic în care ne aflăm în prezent.


Care sunt beneficiile criosaunei?


Pentru persoanele ce-si doresc sa beneficieze de puterea crioterapiei pentru întregul organism, trebuie să încerce criosauna, cea mai eficienta forma de crioterapie.


Datorită temperaturilor extrem de scăzute, receptorii organismului sunt stimulați prin socul termic controlat pe care îl suporta corpul. Așadar, frigul devine un aliat ideal ce ajuta la lupta împotriva durerilor sau a kilogramele în plus, dar și energizează întregul organism, pregatindu-l așadar pentru efort intens. Aceasta reactivitate sporită la temperaturi reci crește nivelul de oxigen din celule, îmbunătățind metabolismul și imputernicind activitatea acestora.


Criosauna presupune expunerea întregului corp, de la gât in jos, intr-o cabina individuala cu vapori de nitrogen lichid, la temperaturi foarte scăzute. Aceasta tehnica este utilizata pentru:


  • Slabire

  • Îmbunătățirea fermității pielii

  • Recuperare medicala

  • Dobandirea unei stări generale de bine

  • Inbunatatirea calitatii somnului

  • Reducerea durerilor și inflamațiilor

  • Oprirea hemoragiilor

  • Stimularea secretiei de hormoni și de analgezici naturali

  • Scaderea metabolismului local

  • Cresterea energiei

  • … si multe altele


Ce se intampla în timpul unei ședințe de criosauna?


Odată ce s-a luat hotărârea de a încerca o sedinta de criosauna, pașii procedurii unei terapii prin frig sunt:


  1. Lasarea tuturor bijuteriilor metalice în afara criosaunei, și acoperirea piercingurilor cu un plasture (dacă exista)

  2. Incaltarea cu o pereche de papuci de unica folosinta și botosei de lana, pentru a păstra talpile calde

  3. Intrarea în camera criosaunei, clientul ramanand în lenjerie intimă, unde se va bucura de vaporii de nitrogen lichid pentru 2-3 minute


Pe parcursul acestui timp scurt petrecut în criosauna, clientul va simți o racire la nivelul pielii, deoarece căldura corpului va fi direcționată către organele interne. Aceasta procedura va fi supravegheata în mod continuu de un operator experimentat, ce va monitoriza starea clientului, și ce va comunica cu el în permanentă.


După o singura sedinta de criosauna, clientul se poate aștepta sa se simta revigorat și foarte relaxat, întregul corp fiind indundat de o stare generala de bine. De asemenea, după un timp foarte scurt, durerile articulare sau musculare se vor atenua considerabil, și somnul va fi îmbunătățit. Mai mult, după cateva sedinte de criosauna, pielea va deveni mult mai ferma. Ce alta terapie mai poate oferi atâtea beneficii corpului nostru în doar 3 minute?


Pentru a afla mai multe informații despre criosauna, citite paginile noastre cu generalitati despre crioterapie, și indicatii si contraindicatii ale crioterapiei.


Acum, haideți sa discutam despre a doua forma de terapie prin frig, și anume criofan.


Criofan

Criofan

Pentru persoanele ce-si doresc sa beneficieze de puterea crioterapiei la nivel local, criofanul este solutia ideala. Criofanul utilizeaza temperaturi scazute pentru a trata zone specifice ale corpului, motiv pentru care are și denumirea de crioterapie locală.


Criofanul este utilizat pentru a reduce inflamatiile si durerile, pentru a participa la recuperarea eficientă și rapidă în urma unor traumatisme, pentru tratarea durerilor cronice, dar și pentru a imbunatatii aspectul pielii. Procedura consta în aplicarea aerului rece pe zona dorită, și durează doar câteva minute.


Crioterapia locală poate fi aplicată la nivelul:


  • Fetei

  • Scalpului

  • Gatului

  • Umerilor

  • Spatelui

  • Încheieturilor

  • Tendoanelor

  • Genunchilor

  • … si nu numai


Crioterapia faciala este o metoda des utilizata pentru infrumusetare, considerandu-se ca ridurile pot fi “inghetate” prin expunerea pielii la aerul cu temperaturi foarte scăzute. Acest aeru rece stimulează atat producția de colagen, cat și circulatia optima a sangelui, facand pielea mai frumoasă și mai ferma.


Cum se pot completa sedintele de crioterapie?


Este foarte important sa se știe de la bun început că terapia prin frig nu este soluția “minune” pentru a obține corpul mult visat. Este adevărat ca aerocrioterapia susține corpul în procesele sale de transformare, dar este nevoie și de mișcare fizica, și de o alimentatie sanatoasa si echilibrata pentru a se ajunge la rezultatele dorite ce pot fi menținute pe perioade lungi de timp.


O sesiune de criosauna poate creea arderea a 300 pana la 800 kcal, iar prin intermediul ședințelor repetitive de criosauna, se pot pierde pana la 2000 kcal, însă doar dacă se respecta un plan alimentar optim și sănătos.


Recomandarea noastra este sa se completeze crioterapia cu sportul constat. De ce? Căci criosauna are un rol excelent in a susține întregul proces de ardere a grasimilor, de a imbunatati rezistență la efort, și de a ajuta refacerea rapidă a întregului organism. Se pot încerca nenumărate metode de educație fizică, incepand cu echipamentele de fitness folosite acasă, pana la antrenamentele clasice în sălile de sport. Indiferent de alegerea fiecăruia, este foarte important sa ne formam obiceiuri sănătoase! Alte metode de completare ale criosaunei sunt masajul corporal, dar și alte tratamente corporale pe care le oferim la cabinetul nostru, cum ar fi modelarea corporala si drenaj limfatic, si presoterapia cu electrostimulare si infrarosu.


Dacă aveți întrebări, sau daca doriti sa experimentați beneficiile uimitoare ale crioterapiei, Crioestetica by Tenzi va sta la dispoziție pentru a va ajuta sa ajungeți la rezultatele dorite, atat pentru corp, cat si pentru minte! Nu ezitați sa ne contactati, și sa va puneți la curent cu cele mai recente oferte de crioterapie disponibile acum, cat și cu paginile noastre de Facebook și Instagram.
















418 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page